Prezentare de artist
Miercuri, 9 decembrie 2020 / 19.00
Live pe canalul YouTube al Salonului de proiecte

Intervenție artistică în expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC
9 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
Miercuri – Duminică / 15.00 – 19.00

Salonul de proiecte
Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, Actor Ion Brezoianu 23–25, București

Intervenția artistei Linn Pedersen în cadrul configurației actuale a Colecției de imagini Mihai Oroveanu este reprezentată de două colaje ce au la bază o secvență de cinci fotografii cu dirijabile care survolează teritoriul Basarabiei în 1919, la puțin timp după sfârșitul Primul Război Mondial și alipirea Basarabiei de regatul României. Informațiile referitoare la spațiul și timpul acestor acțiuni apar scrise de mână chiar pe suprafața fotografiilor. Din august până în noiembrie dirijabilele au străbătut cu serenitate spațiul aerian, deși uneori au avut parte de „vânt și vreme grea”. Impresia predominantă pe care ne-o comunică aceste imagini este una de tranchilitate, deși putem lesne percepe entuziasmul și euforia cu care grupuri de oameni întâmpinau dirijabilele ajunse la sol, agitația minusculă a figurilor umane fiind captată în două dintre cadre. Însă pe Linn Pedersen nu o interesează neapărat calitatea de eveniment sau circumstanțele specifice ale acestor acțiuni excepționale pentru vremurile de atunci, cât mai ales întâlnirea a două dispozitive: tehnica fotografică și cea aeriană, care se aflau atunci într-o etapă relativ timpurie, cel puțin din perspectiva acceleratei lor evoluții ulterioare. Cele două colaje digitale realizate de Lin Pedersen elimină prezența umană și întinderea terestră din fotografii, păstrând doar siluetele multiplicate ale dirijabilelor care plutesc într-o derivă liniștită pe fundalul cerului pastelat. Ca și cum această tehnologie inovatoare de început de secol nu ar fi fost niciodată mobilizată pentru punerea în practică a unor acțiuni distructive; ca și cum istoria ar fi fost temporar suspendată, înainte de dezastre epocale precum cel de la Hindenburg, înainte ca secolul să-și reia parcursul sângeros.

Această intervenție artistică este un rezultat al colaborării între Fotogalleriet Oslo și Salonul de proiecte, un parteneriat ce are obiect schimbul reciproc de informații și de experiență instituțională în contextul unor practici comune care vizează abordarea dintr-o perspectivă contemporană a fotografiei și a imaginii într-un sens mai larg. Metodele de investigație a arhivelor fotografice propuse de artiștii contemporani sunt cruciale într-o astfel de abordare, deoarece aportul lor speculativ poate să redimensioneze sensuri și istorii pe care le înmagazinează fotografiile istorice. Pornind de la teme identificate în cuprinsul Colecției de imagini Mihai Oroveanu și în expozițiile tematice organizate de echipa Salonului de proiecte, conversațiile între parteneri vizează și procesul de selectare a unor artiști din Norvegia care au disponibilitatea să reacționeze la imaginile din arhivă, propunând producții noi.

Linn Pedersen (n. 1982) lucrează cu fotografia și sculptura, fiind stabilită în Sortland, Norvegia. Pedersen a absolvit studiile de master la Central Saint Martins College Of Arts and Design din Londra și studiile de licență la Facultatea de Artă din Bergen. Pedersen a expus recent în contexte precum: Henie Onstad, Høvikodden (2020), Fotografie Forum Frankfurt, Germany (2019), CCC OD, France (2017) și CENART, Mexico (2017). Printre expozițiile ei personale se numără: Captain´s Cabin, MELK, Oslo (2018), Pupill, Kunstnerforbundet, Oslo (2017) și Plain Air, Entrée, Bergen (2015). / www.linnpedersen.com

Expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC / Selecție din colecția de imagini Mihai Oroveanu imaginează un traseu eliptic prin diverse ipostaze ale arhitecturii bucureștene, sugerând o înțelegere mai vastă a spațiului public, din care edificiile arhitecturale reprezintă doar o mică parte. Această decizie a fost dictată de propria noastră înrădăcinare locală, precum și de prezența vastă a subiectului în cuprinsul colecției, iar selecția a fost ghidată de intenția construirii unei perspective cuprinzătoare – fie ea și fragmentară – asupra spațiului urban în transformare. Suita de imagini din expoziție caută să contrarieze diverse stereotipuri de reprezentare, să se îndepărteze din centru înspre periferii, să ofere vizibilitate unor categorii sociale mai largi sau să aducă în atenție rețeaua de servicii publice care formează nervurile ascunse ale metropolei.

Expoziția poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2021, detalii despre tururile ghidate vor fi anunțate în prealabil pe rețelele sociale.