Imaginea fotografică între trecut și viitor

Proiectul Imaginea fotografică între trecut și viitor își propune să valorifice una dintre cele mai importante arhive fotografice din România, care a fost constituită de Mihai Oroveanu, istoric de artă, fotograf și fost director al Muzeului Național de Artă Contemporană din București între 2001-2013. Proiectul a fost dezvoltat pe fundalul lipsei unor instituții specializate pe fotografie și studiul imaginii. Deși fotografia a devenit o parte integrantă a vieților noastre cotidiene, reflecția privind rolul imaginii în societate și evoluția ei istorică rămâne în continuare modestă.

Ne propunem ca pe durata proiectului (iunie 2020 – noiembrie 2021) să aducem mare parte din Colecția de imagini Mihai Oroveanu în spațiul expozițional al Salonului de proiecte, lucrând cu ea pe mai multe paliere, astfel încât publicul să poată avea acces la ea într-un mod constant și consistent. În cadrul acestei inițiative, Salonul de proiecte își propune să acționeze într-un mod profesionist pentru a digitaliza, prezerva și publica online fotografii selectate din această arhivă, imaginând moduri inovatoare de a angaja și atrage publicul într-un astfel de demers. Totodată, Salonul de proiecte va organiza o serie de trei expoziții tematice cu materiale din arhivă și nouă intervenții de artă contemporană, care vor fi concepute special pentru acest context de artiști locali și internaționali.

Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu Fotogalleriet Oslo, instituție care oferă expertiză și transfer de cunoștințe în zona curatoriatului și a arhivării fondurilor de fotografie. Sesiunile de training sunt deschise studenților de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei și de la Departamenul de Fotografie și Imagine Dinamică, UNARTE București. Bugetul total al proiectului este 817.277,70 lei (169.285,74 euro), din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 735.549,93 lei (152.357,17 euro).

Echipa proiectului este formată din:

Ștefan Sava – responsabil implementare
Alexandra Croitoru – director producție
Magda Radu – director artistic
Anca Oroveanu – consilier științific
Adriana Dumitran – expert catalogare/arhivare
Călina Bârzu – expert fișare/indexare
Larisa Sitar – scanare
Serioja Bocsok – scanare
Vlad Nastasiu, Sebastian Jitianu, Petru Ioje – bază de date/website
Adina Marincea – comunicare/promovare
Carina Dulea, Alice Feraru – custode

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei a reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea  relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul  Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe  detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Partener: Fotogalleriet Oslo