Prezentare de artist
Miercuri, 4 noiembrie 2020 / 19.00
Live pe canalul YouTube al Salonului de proiecte

Intervenție artistică în expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC
4 – 29 noiembrie 2020
Miercuri – Duminică / 15.00 – 19.00

Salonul de proiecte
Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, Actor Ion Brezoianu 23–25, București

Intervenția lui Andrei Nacu în cadrul configurației actuale a Colecției de imagini Mihai Oroveanu implică introducerea unor fotografii noi în arhivă, fără a specifica însă care sunt acestea. Nacu extrapolează prin acest demers propria sa experiență de colecționar de fotografie, de artist care utilizează în practica sa materiale de arhivă și, nu în ultimul rând, cea de colaborator la Royal Anthropological Institute din Londra, instituție ce adăpostește o vastă colecție de imagini. Gestul său suscită multiple întrebări și creează premisele unor dezbateri privind politicile imaginii, revelând caracterul complex și totodată problematic al relației dintre imagine și proprietate. Construcția narațiunilor pornind de la arhiva constituită de Mihai Oroveanu se află într-un moment incipient, iar încărcătura politică a acestei situații nu trebuie ignorată. Potențialitatea ei, ce implică totodată și o mare responsabilitate a echipei de cercetare, este cu atât mai evidentă cu cât arhiva se află în plin proces de formatare, într-un context definit de cultura și circulația imaginii.

Această intervenție invizibilă – opacă chiar și pentru echipa proiectului – este completată de o diagramă inserată în spațiul expozițional, al cărei scop este să aducă aducă în discuție o serie de întrebări care extind misiunea asumată de cercetare a imaginilor, plasând-o într-o zonă (auto)interogativă: Cine a făcut fotografii? Când? În ce context? Ce funcție au îndeplinit ele? Care a fost traseul lor? Cine deține aceste fotografii acum? Cine le folosește? Cu ce scop? Ce rol are privitorul/utilizatorul și în ce fel este el interpelat de aceste întrebări? Poate fi arhiva un spațiu public? Prin faptul că sunt vizibile pentru vizitatori și utilizatori, astfel de interogații au menirea să suscite dezbateri continue despre rolul imaginii, aducând reflecția critică în spațiul arhivei.

Andrei Nacu (n. 1984) trăiește și lucrează în Iași și Londra. În practica sa artistică el utilizează fotografia documentară, albumul de familie și arhiva fotografică pentru a crea proiecte ce analizează intersecția dintre memoria personală și istoria socială. Lucrările sale recente includ video, instalație și performance, concentrându-se pe politica reprezentării și arheologia media. A studiat fotografia la University of Wales, Newport, U.K. și la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași. / www.andreinacu.ro

Expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC / Selecție din colecția de imagini Mihai Oroveanu imaginează un traseu eliptic prin diverse ipostaze ale arhitecturii bucureștene, sugerând o înțelegere mai vastă a spațiului public, din care edificiile arhitecturale reprezintă doar o mică parte. Această decizie a fost dictată de propria noastră înrădăcinare locală, precum și de prezența vastă a subiectului în cuprinsul colecției, iar selecția a fost ghidată de intenția construirii unei perspective cuprinzătoare – fie ea și fragmentară – asupra spațiului urban în transformare. Suita de imagini din expoziție caută să contrarieze diverse stereotipuri de reprezentare, să se îndepărteze din centru înspre periferii, să ofere vizibilitate unor categorii sociale mai largi sau să aducă în atenție rețeaua de servicii publice care formează nervurile ascunse ale metropolei.

Expoziția poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2021, detalii despre tururile ghidate vor fi anunțate în prealabil pe rețelele sociale.